Brott

Edvin Gyllensvaan, 24, döms till livstids fängelse för morden på Ann-Christine och Tor Lekander

Kräket och dubbelmördaren Edvin, 24 år gammal, dömdes idag till livstids fängelse för det omskrivna dubbelmordet i Mantorp. Att denne mördare inte har alla hästar hemma i stallet, den saken är nog klar, men straffet blev fängelse och inte psykiatrisk vård. Bra!

I juni förra året hittade anhöriga 62-åriga Ann-Christine och 70-årige Tor Lekander döda på deras gård utanför Mantorp i Mjölby kommun.

De var utsatta för väldigt kraftigt våld, och hade tejpats till händer och fötter och knivskurits till döds. Polisen famlade länge i blindo, paret hade inga fiender.

Flera personer frihetsberövades, såsom misstänkta, men kunde en efter en avskrivas. 

Polisen lyckades då identifiera två olika sorters tejp som mördaren använt för att fjättra paret, en eltejp tillsammans med en 50 millimeter bred silvertejp.

Genom att kontrollera var sådan tejp såldes kunde man konstatera att endast 13 personer köpt just den kombinationen av tejper under dagarna före dubbelmordet. 

Småbarnspappan Edvin Gyllensvaan tejpade och skar paret Lekander till döds på deras gård i Mantorp. Nu döms han till livstids fängelse.

Morden präglades enligt Linköpings tingsrätt av ett ”utdraget händelseförlopp” där Gyllensvaan visade ”särskild hänsynslöshet och råhet.” 

Ett omfattande polisarbete ledde i höstas fram till att den 24-årige Edvin Gyllensvaan kunde bindas till dubbelmordet på gården utanför Mantorp. Paret Lekander – Tor, 70, och Ann-Christine, 62 – hittades döda i sitt hem.

Då hade uppåt 1 500 personer topsats och polisen genomfört en stor kartläggning för att spåra vem som köpt en viss tejp som mördaren använt för att binda paret.

Efter rättegången vid Linköpings tingsrätt bedömdes Gyllensvaan som skyldig till dubbelmord och skickades på rättspsykiatrisk undersökning.

Där konstaterades att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning, varför rättspsykiatrisk vård inte var aktuellt.

Åklagaren Helene Gestrin hade yrkat på livstids fängelse – och så blir det.

Expressen

Aftonbladet

Annonser